Lähetyksen suuntaamisharjoitus "Biljardi"

Lähetyksen suuntaamisharjoitus

Kunnollinen lähetyksen suuntaaminen on erittäin tärkeä osa ohjaamistehtävässä, sillä se vähentää tai saattaa jopa poistaa kokonaan jatko-ohjaamisen tarpeen tehtävän aikana. Lisäksi suuntaamisharjoitukset parantavat koiran ja ohjaajan yhteistyötä. Suuntaamisharjoituksen tarkoituksena on kouluttaa koiralle lähetyksen suuntaamista siten, että koira osaa lähteä juuri siihen suuntaan, kuin ohjaaja sen haluaa menevän. Lisäksi koiran tarvitsee pysyä oikeassa suunnassa damille asti. Biljardi tulee damien muodostelmasta joka on kuin biljardipöydän pussit. Tottakai niitä voi olla myös enemmän, mutta itse olen käyttänyt vähitään kuutta damia, siten että ne on sijoitettu vähintää kolmeen riviin ja kahteen jonoon. Kuva1 selventää damimuodostelmaa. Damien välimatka toisistaan voisi olla noin 5 metriä. Välimatka lähetyspaikalta dameille kannattaa pitää sellaisena, että koira näkee jo lähettäessä, mille damille ohjaaja haluaa koiran lähtevän.

Kuva1


Biljardi on erittäin hyvä talvitreeni, jolloin damit saa parhaiten näkyville valkoista lunta vasten. Itse teen tätä, jos mahdollista, aina jäällä. Huomioitavaa on, että tehtävässä kannattaa käyttää mahdollisimma hyvin näkyviä dameja esim. PL-punaista tai Firedogin Standard 500g damia. Pienemmät damit ja damipallot soveltuvat huonosti tähän harjoitukseen. Tehtävää pystyy helposti muokkaamaan vaihtamalla lähetyspaikka damimuodostelmaan nähden vaikka johonkin kulmaan. Kuten kuvassa 2.

Kuva2


Tätä harjoitusta voi hyvin tehdä myös parityönä ottamalla dameja muodostelmasta vuoron perään. Parityönä tämä on hauska harjoitus, jossa voidaan ohjaajien kesken sopia, että aina toinen kertoo, minkä damin toinen joutuu ottamaan. Harjoitusta voi myös tehdä siten, että vaihtelee lähetyspaikkaa harjoituksen aikana. Kuten kuvassa 3.

Kuva3.


Mikäli koira yrittää väärälle damille, olen ensin kieltämällä yrittänyt saada koiran pois ja sen jälkeen helpottanut tehtävää ja tarpeen mukaan käynyt motivoimassa koiraa oikeasta damista. Mikäli koira on mennyt kiellostani läpi väärälle damille, niin olen vienyt damin takaisin ja motivoinut oikealla damilla. Alla pari videota harjoituksesta. Näissäkään ei kaikki noudot mene putkeen vaan ekalla videolla koira yrittää lähteä väärälle damille ja joudun sitä kieltämään ja helpotan oikealle damille menoa. Kakkosvideolla oli pieni harjoituksen suunnittelumoka, jossa ensimmäisessä rivissä oli pienempiä 250g dameja. Tämä teki koiralle hankaluuksia havaita niitä ja kolmannessa noudossa se hakee taaemman damin kuin itse olisin halunnut. En pitänyt tätä kuitenkaan koiran virheenä. Koira ei vain nähnyt ensimmäistä damia. Jopa noutaessaan sitä koira melkein yllättyi damin kohdalla, että tässähän tämä olikin.


 Tämän treenin kanssa on hyvä lähteä aurinkoiseen viikonlopun viettoon!

Comments

Sign in in order to write a comment